Ik klap mijn laptop open en kijk uit over het meer. Terwijl ik mijn agenda open bedenk ik me waar ik de aankomende maanden heen zal gaan. De zomer weer in Nederland, of ergens anders? Ik besef me dat mijn leven er nu heel anders uitziet dan enkele jaren geleden, toen ik nog op kantoor als psycholoog werkte. Hoe ben ik eigenlijk als psycholoog reizend gaan werken?

Ik denk nog vaak terug aan mijn werkdagen op kantoor. Vroeg opstaan en haastig op pad, in de file of in overvolle treinen, om 8 uur of langer in dezelfde ruimte te werken. Iedere dag hetzelfde liedje tussen vier witte muren. Een hoofd vol met werk dat nog af moet.

Manier van werken

Hoewel mijn werk inhoudelijk geweldig was, paste de setting op dat moment helemaal niet bij mij. Doordat elke dag hetzelfde leek, voelde ik me geleefd en uitgehold, zonder energie om te kunnen genieten van wat werkelijk belangrijk voor mij was. Op vrije momenten droomde ik al snel van mijn reis door India, of van een nieuwe bestemming. Gaandeweg werd ik steeds somberder door me te beseffen dat ik niet naar mijn waarden leefde. ‘Deze manier van werken en leven paste niet bij me,’ dacht ik. Er moest iets veranderen.

Reizen en psychologie

Ik wilde dat mijn werk een leven zou faciliteren met afwisselende dagen, een gevoel van vrijheid en verwondering door mijn omgeving. Naar verre bestemmingen kunnen afreizen. En ik wilde ook de psychologie kunnen voortzetten. Iets voor mensen kunnen betekenen. Kon ik de psychologie en het reizen niet combineren? Ik werkte al met online psychologische hulpverlening. Waarom niet ondertussen ook reizen?

Online therapie

Er zijn veel psychologen die werken met online therapie. Zij spreken hun cliënten vanuit hun praktijkruimte in Nederland, tussen enkele face to face sessies door, of werken met cliënten per email of met chat sessies. Ik was er daar ook één van. Maar er zijn niet veel psychologen die online werken en tegelijkertijd reizen.

Digital nomad psycholoog

Toen ik in contact kwam met een Duitse psychotherapeut die als digital nomad haar vak uitoefent, dacht ik, ’waarom zet ik mijn werkzaamheden niet op die manier voort?’ Ik werkte al in de online psychologie. De stap naar een reizend bestaan als psycholoog was misschien niet zo ingrijpend. Het zou de perfecte manier zijn om het leven te leiden dat ik wilde en tegelijkertijd ondersteuning te kunnen bieden aan anderen. Ik besloot me te gaan verdiepen in wat er voor nodig was om dat te realiseren. En daar kwam heel wat bij kijken.

Ervaring met het reizende bestaan

Ik wilde het liefst mensen ondersteunen en inspireren waar ik me goed in kon verplaatsen. Die mensen bleken andere reizigers, digitale nomaden en expats, ofwel de wereldburgers van nu. Hoewel het aanbieden van online therapie op zich een mooie ontwikkeling is binnen de psychologie, zie ik juist de kracht in van een gedeelde levensstijl. Hoe fijn zou het zijn om met iemand te praten die uit eigen ervaring weet hoe het is om veel onderweg te zijn? Iemand die de problemen van reizigers kent en kan beamen hoe transformerend het is. Dat gemeen hebben schept direct een band. Het werkt verbindend om te praten met iemand die jouw levensstijl begrijpt.

Meer weten over emotionele of psychologische problemen op reis? Of kun jij ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een kennismaking.