Een locatie onafhankelijke, reizende levensstijl. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. Elke dag cocktails en werken op parelwitte stranden. Is het allemaal wel zo rooskleurig?

Na dagen van reizen kom ik uitgeput aan bij mijn bestemming. Ik voel me lichamelijk vermoeid. Maar ik moet nog aan het werk. Er wachten nog heel wat emailberichten op me en ik heb nog veel te regelen. Eerst maar eens op zoek naar stabiele WiFi. Of eerst eten? Welke uitdagingen kent het digitale nomaden leven?

Veel prikkels
Een reizende levensstijl is fantastisch maar kan voor lichaam en geest erg stressvol zijn. Als je continu onderweg bent heb je veel prikkels te verwerken. En een hoop te regelen. Ik heb veel reizigers ontmoet die kampten met allerlei vage lichamelijke klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Reizen kan blijkbaar erg stressvol zijn voor het lichaam.

Onzekere basisvoorzieningen
Een reizende levensstijl is uitdagend als je ondertussen ook nog werkt. Waar je bij een ‘normale’ baan in een ‘normaal’ leven elke dag gewoon weer thuis komt op dezelfde plek, moet je al reizende continu je basisvoorzieningen regelen. Onderdak, voeding en vervoer zijn onzekere variabelen. Zijn die eenmaal op orde? Dan moet je op zoek naar een rustig plek met een stabiele internetverbinding om ontspannen aan de slag te gaan. Deze constante zoektocht kan behoorlijk uitputtend zijn. De stabiliteit die je hebt als je van huis naar werk gaat en weer terug ontbreekt in dat geval.

Financiën
Ook het financiële plaatje kent zo zijn uitdagingen: veel digitale nomaden zijn ondernemers. En het ondernemerschap is vaak onzeker. Om een stabiel inkomen te hebben moet je voortdurend pro actief en doelgericht zijn. Om te zorgen dat je aan het einde van de maand nog wel wat geld overhoudt is voor sommige mensen best angstig.

Existentiële vragen
Ook lopen veel reizigers en digitale nomaden rond met existentiële levensvragen. In een leven dat continu in verandering is, ver weg van je vertrouwde thuissituatie, ga je als het ware je leven onder de loep nemen. Reizen werkt in die zin transformerend. Wat past nog bij mij en wat niet? Waar wil ik dat mijn leven naartoe gaat? Soms is dat beangstigend en ontwikkelen mensen somberheidsklachten en angst. De mogelijkheden lijken namelijk eindeloos als je overal kunt wonen en werken waar je maar wilt.

Routine en rust
Een reizende levensstijl kan dus best wel stressvol zijn. Hoe zorg je ervoor dat je die stressoren het hoofd kunt bieden? Zorgen voor enige mate van stabiliteit of routine in je (werk)dagen is iets wat al snel sneuveld in een reizende levensstijl. Op vaste tijden op staan en een ontbijt ritueel introduceren is al helpend voor veel mensen. Bedenk je ook hoeveel uren je wilt werken en wanneer je op een dag echt vrij bent om iets ontspannends te doen. Wanneer neem je rust van je werkzaamheden? Luister goed naar je lichamelijke signalen. Voel je je vermoeid? Blijf dan wat langer op één locatie in plaats van een nieuwe locatie aan te doen, of reis langzamer. Veel reizen betekent namelijk veel regelen.

Ervaring met reizigersproblematiek
Ook ik heb in mijn reizende bestaan heel wat te verduren gekregen. En een nieuwe balans moeten vinden. In mijn online praktijk help ik nu andere reizigers en digitale nomaden. Onder deze groeiende groep met een zeer uitdagende levensstijl zijn emotionele problemen niet zeldzaam. Ik heb door de jaren heen veel reizigers ontmoet die klachten ervaren. Door mijn eigen ervaringen als reiziger en als digitale nomade ben ik gemotiveerd om andere wereldburgers te ondersteunen.

Meer weten over emotionele of psychologische problemen op reis? Of kun jij ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een kennismaking.